Hoppa till sidans innehåll

Kamratträff 25 okt.

2017-11-06 16:16
Reportage ifrån höstens kamratträff på Folksamhuset.
  • Uppdaterad: 2017-11-06 19:06

'

"Mosaikvägg av Sven X:et Eriksson"

 

Trots ett riktigt ruskväder samlades 18 Idlor i Folksamhusets entré där vår guide Stig Karels tog emot oss. Under två och en halv timme förde han oss runt i många spännande lokaler, från bottenvåningen till 27 våningen för att visa allt från inredningar med möbler, mattor och konst. När ”skyskrapan” 1960 stod färdig hade man helt följt 1 % -regeln av byggnadskostnaderna för konstnärlig utsmyckning. Inget hade sparats och VD Seved Apelqvist, som var en konstälskare menade att konsten var en viktig del i människans liv och i synnerhet på arbetsplatsen.

Det var väggar, tak och golv, inläggningar i marmor, vävda mattor och ett gigantiskt draperi av Barbro Nilsson från Märta Mås Fjätterströms verkstad i Båstad, specialformgivna möbler i hela huset av Axel Larsson, Anton Forsbergs nonfigurativa grindar i plåt i foajén vid hörsalen, där Torsten Renqvists fris ”Museum för kryptisk biologi” täckte ena långväggen. 

I den stora gästmatsalen täcktes väggarna av Isaac Grünewalds mycket stora och mycket färgintensiva målningar med motiv från mytologin.

I den inre matsalen såg vi högklassisk konst, som kommit till huset genom Folksams inköp av Salus Ansvar samt en antik tapet från 1600-talet vävd i Aubusson med motiv ur Alexandersviten. 

På 26:e våningen ligger direktionen.  Där ligger ytterligare en matsal nu inredd av Carl Malmsten. Färgerna är diskreta och helt hållna i blå-grått-grönt. 

Utanför i hisshallen gnistrade Sven X:et Eriksons lysande mosaikvägg i färgat glas med motiv från Söndrum. Golvet är belagt med Ekebergs vita marmor, på vilket Midgårdsormen i hela sin längd skapats i blå konturer. 

Det var mycket som imponerade, framförallt Fontänhallen helt klädd i  Ekebergs vita marmor med en ”marmormatta” på golvet  med kanter av  två olikfärgade marmor från Kolmården. Mitt i salen stod brunnen med  Stig Lindbergs spänstigt formade fontän. 

Vackert dekorerade var hissarna, som tagit upp det geometriska mönstret  från husets branddörrar. 

Det blev ett mycket minnesrikt besök och tacksamma var vi över Stig Karels oerhört engagerade visning.

                                                                                       LOUISE LYBERG  

   

 "Fontän av Stig Lindberg"

 

 

Skribent: Lena Cederlid
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Föreningen Idla - Gymnastik
C/o Norstedt, Tullgårdsgatan 8
11668 Stockholm

Kontakt:
Tel: 070-3235292
E-post: This is a mailto link

Se all info