Hoppa till sidans innehåll

Bollen som redskap


Ange alt-text här.

 

Idlabollen – det perfekta träningsredskapet!

  

Bollen studsar, rullar och hoppar åt alla möjliga håll och är därför enligt Idlametoden ett oöverträffat redskap för att träna upp spänst och skicklighet, uthållighet och grace. En boll i handen och en i luften samtidigt som kroppen utför rytmiska rörelser i takt med musiken skapar också frihet för improvisation och närmande till människans ursprungliga rörelsesätt.

 

Första gången Ernst Idla på allvar upptäckte bollen som lek- och träningsredskap var när han som ung idrottslärare år 1922 arbetade i staden Elva i Estland. Vid den tiden gjorde två nya bollspel – volley och basket – sitt intåg i Estland och båda spelen blev snabbt populära.

 

Ernst Idla fascinerades av hur man kunde leka med bollen på ett helt nytt sätt. Samtidigt började han iaktta flickors lek med bollar mot husväggar och det rika antal rörelsekombinationer de kunde hitta på. Han blev alltmer övertygad om att den nyckfulla bollen var det perfekta träningsredskapet för män, kvinnor och barn.

 

Ernst Idla:

”Bollen är ett redskap som trotsar oss och kan göra de mest oförutsedda avvikelser. Den har liksom en egen rörelse och karaktär.”

  

”Idlabollen, med sin tyngd och sitt format, låter sig inte gripas på samma sätt som en liten boll”

 

(Text och citat är tagna ur boken Idlaflickorna och Ernst Idla, 2001, JHM Förlag)

Uppdaterad: 2017-08-26 16:41
Skribent: Elisabeth Möller

Postadress:
Föreningen Idla - Gymnastik
C/o Norstedt, Tullgårdsgatan 8
11668 Stockholm

Kontakt:
Tel: 070-3235292
E-post: This is a mailto link

Se all info