Hoppa till sidans innehåll

Idlas pedagogik


Idla tränar både kropp och själ!

Med de speciella rörelser som ingår i Idlaträningen övar du upp din smidighet, snabbhet, styrka, koordination och kondition. Träningen bygger på rörelseglädje och gör nytta för både kropp och själ, i alla åldrar. 

Lek som lär

För de yngsta flickorna är det mest på lek. Det är roligt att träna med boll. Men det finns en pedagogisk tanke bakom Idlaträningen. Man övar upp sin smidighet, lär sig lyssna och koncentrera sig. Man får känsla för takten i musiken och lär sig kroppskontroll. En bra grund att stå på, som man har glädje av hela livet.

Bollkänsla

Bollen utnyttjas i träningen. Du kastar, studsar och gör rörelser med bollar till skön musik. När du koncentrerar dig på bollen tar du bort fokus från kroppen, blir avstressad och mjuk i rörelserna. 

Bollkast


Flera bollar i luften

Gymnastik ska vara en lek och här tränar alla efter sin egen förmåga, för att det är roligt och utan att jämföra vem som är bäst. Lekfullt och stimulerande i barngrupperna, mer avancerat i ungdoms- och vuxengrupperna. Här utvecklas din koordination och rörelsekontroll. Du uppnår så småningom en närmast fulländad hantering av en, två eller tre bollar i luften.   

Träna barfota

Idlaträning sker i regel utan skor. Enligt Ernst Idla så är foten inte skapt för att stängas inne i en sko. En härlig känsla uppstår om man får kontakt med marken och på så sätt tränar upp rörlighet, styrka och känsla. Vill man ändå träna med skor så kan man rådgöra med sin ledare om lämpligt val.  

 

Idlaträningens mål

Idlaträning bygger på tre grundprinciper: funktionella rörelser, rörelsekvalitet och rörelseglädje.

Idlaträningens mål är att genom funktionell rörelseträning uppnå rörelsekvalitet och rörelseglädje så att psykiskt och fysiskt välbefinnande samverkar i en harmonisk helhet.

För att uppnå målet använder vi bl.a. bollen som redskap och musiken som komplement till rörelserna. Det estetiska utförandet av rörelserna spelar en framträdande roll. Varje deltagare tränas att efter egna förutsättningar uppnå högsta möjliga rörelsekvalitet. Varje deltagare får individuell handledning, på så sätt tränas kroppskänslan upp. En väl utvecklad kroppskänsla leder till ett harmoniskt och funktionellt rörelsemönster. 

 

Ernst Idla:

”Ju friare och mer okomplicerat en rörelse utförs, desto vackrare blir den”

Uppdaterad: 2017-08-26 16:42
Skribent: Elisabeth Möller

Postadress:
Föreningen Idla - Gymnastik
C/o Norstedt, Tullgårdsgatan 8
11668 Stockholm

Kontakt:
Tel: 070-3235292
E-post: This is a mailto link

Se all info