Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Kamratträff 20/11 med visning på Nya Karolinska
2019-11-27 21:16


Glada Idla-damer och en herre samlades för visning av konst på Nya Karolinska i Solna. 

Konstprojektet Nya Karolinska Solna är den hittills största satsningen på konst i offentlig miljö i Sverige, totalt 118 miljoner kronor i enlighet med procentregeln. (1–2 procent av byggkostnaden). 

Anna Hedlin, vår kompetenta guide, visade under en timme både stora och små konstverk.

 

I entréhallen beundrade vi den 70 kvadratmeter stora målningen ”Stenbrottet” av Andreas Eriksson, troligen Sveriges genom tiderna största målning. Andreas hade duken, som är i ett stycke inga skarvar, utlagd i en industrilokal och klev runt på den under målandet som tog flera år. Då och då hade han hjälp av sin lilla hund som klev omkring tillsammans med husse. 

På våningar ovanför entréplan såg vi bl. a. ”Nordisk Skymning” av Johan Scott. Målningen speglar sig i glasväggen mittemot, vilket ger en fantastisk effekt. 

Uppe på det Akademiska Stråket som via en inglasad bro över Solnavägen, förbinder Nya Karolinska med Biomedicums pampiga Aula ”Skeppet” i rökfärgat glasliknande material, såg vi tre stora vita konstverk, tolkning förkylning om jag minns rätt. Vi står på fotot vid det sista konstverket i serien ”Nysningen”. 

Om ni åker buss mot Solna så syns vid den inglasade brons östra sida ett vitt glaskonstverk belyst inifrån. Jag passerar där tre dagar i veckan och var övertygad om det var en jättetand. Men nix, det är ett isberg som Skeppet får se upp för när det seglar in mot sta´n.

 

Tack Birgitta Gedeborg, Suzanne Dahlstedt och Gun Sjödin för en välarrangerad

kamratträff! 

Vid pennan Gunilla Brandl

Foton Hivie Sabri

 

 
Instagram