Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Karolinska Universitetssjukhuset – än en gång
2020-03-15 17:05


Det är en imponerade, nästan ofattbar satsning på konstutsmyckning som möter oss under vår guidade vandring genom bara en liten del av sjukhuset. Tack vare Procentregeln, beslutad av riksdagen 1937, att 1% av byggnadskostnaderna skall användas till inköp av konst har nu 118 miljoner kronor avsatts. Därmed är detta den största satsningen på konst i offentlig miljö

 

50 konstnärer har inbjudits för att skapa olika miljöer, nya konstverk har köpts in och äldre konst har hämtats från det tidigare sjukhuset.

 

Vi började med det allra minsta, Cecilia Levys papperskonst gjort av bladen i gamla böcker. T.o.m. texten finns fortfarande med i de lövtunna tekopparna och i tekannan.

I ytterligare 15 montrar finner man hennes olika pappersblommor.

 

Det allra största konstverket möter oss i entréhallen ”Stenbrottet” av Andreas Eriksson.

Han erbjöds en stor tom vägg, som var baksidan på hissarna. Höjden var 11 meter och ingen ateljé kunde rymma en duk med den höjden.  Då valde han ett fabriksgolv, där han rullade ut duken och kunde krypa runt och måla. Konstverket tog flera år att färdigställa. Han blev överväldigad när han för första gången såg motivet på sin rätta plats.

 

I forskningsbyggnaden möts vi av konstverket ”Transkription” av duon Ikka Isaksson och Inger Bergström. Det är ett magiskt trick för ögat och en optisk förvirring. Med speglande ytor och flera skikt av färgfält blir det en synvilla med en skenbar oändlighet. Mellan färgfält som försvinner i oändlighet uppåt syns du själv.

 

Slutligen har vi kommit till den stora Sune Bergströms aula med den 46 m långa och 3 m höga gobelängen sydd med brandsäker tråd. Inget material i hela sjukhuset är brännbart!

”Ready to tell all” av Miriam Bäckström. Motivet är en låtsaspublik och en onödighetens parad med märkliga prylar som vaser, leksaker och kitsch. Det behövs timmar och åter timmar för att söka sig igenom allt myller.

 

Tack Birgitta Gedeborg för att du ordnade ytterligare en visning på Karolinska Universitetssjukhuset för oss sju Idla-kamrater, som missade höstens besök.

 

Så tacksamma att vi avslutade besöket med väldigt goda kakor på ”Vetekatten” i sjukhuset.

 

Vid kameran och pennan

Louise Lyberg

 
Instagram